آینده توسعه وب، ترکیبی از بهترین ویژگیهای وبسایتها و اپلیکیشنهای موبایل است. اپلیکیشنهای وب پیشرو (PWA) این چشمانداز را به واقعیت تبدیل کردهاند. با PWAها، توسعهدهندگان میتوانند اپلیکیشنهایی بسازند که هم برای کاربران جذاب باشند و هم برای کسبوکارها سودآور باشند.
(PWA) وب اپلیکیشن پیش رونده چیست؟
وب اپ PWA مخفف شده ی عبارت Progressive Web App
به معنای وب اپلیکیشن پیش رونده است. فناوری PWA نخستین بار در سال ۲۰۱۵ توسط کمپانی بزرگ گوگل معرفی شد.
PWA ترکیبی قدرتمند از وبسایت و اپلیکیشن موبایل است. این فناوری جدید، تجربهای مشابه اپلیکیشنهای بومی را برای کاربران فراهم میکند، در حالی که از فناوریهای وب مانند HTML، CSS و جاوا اسکریپت استفاده میکند.
PWAها به گونهای طراحی شدهاند که در هر دستگاهی، چه موبایل، تبلت یا دسکتاپ، با سرعت بالا و به صورت آفلاین نیز کار کنند.
ویژگیهای کلیدی PWA
عملکرد آفلاین: یکی از مهمترین ویژگیهای PWA، امکان استفاده از آن در حالت آفلاین یا با اتصال ضعیف به اینترنت است. این ویژگی به لطف سرویسورکرها (Service Workers) امکانپذیر شده که محتوای سایت را در حافظه کش میکنند و در صورت عدم دسترسی به اینترنت، امکان استفاده از برنامه را فراهم میسازند.
نصب روی صفحه اصلی: PWAها را میتوان مانند یک اپلیکیشن بومی بر روی صفحه اصلی دستگاه نصب کرد. این ویژگی باعث میشود که کاربران به راحتی به برنامه دسترسی داشته باشند.
ارسال نوتیفیکیشن: PWAها میتوانند مانند اپلیکیشنهای بومی، نوتیفیکیشنهای فوری به کاربران ارسال کنند. این ویژگی به افزایش تعامل کاربران کمک میکند.
واکنشگرایی (Responsive): PWAها به صورت خودکار با اندازه صفحه نمایش دستگاه تطبیق پیدا میکنند و تجربه کاربری یکسانی را در دستگاههای مختلف ارائه میدهند.
امنیت بالا: PWAها از پروتکل HTTPS استفاده میکنند که امنیت انتقال دادهها را تضمین میکند.
مزایای PWA
هزینه توسعه پایین: توسعه PWA معمولاً هزینه کمتری نسبت به توسعه اپلیکیشنهای بومی دارد.
سرعت بالا: PWAها بسیار سریع بارگذاری میشوند و تجربه کاربری روانتری را ارائه میدهند.
دسترسی آسان: از آنجایی که PWA ها یک نوع وبسایت محسوب می شوند، کاربران میتوانند از طریق موتور های جستجوبا یک کلیک ساده به اپلیکیشن دسترسی پیدا کنند.
بهروزرسانی خودکار: PWAها به صورت خودکار بهروزرسانی میشوند و نیازی به دانلود نسخه جدید از فروشگاههای اپلیکیشن نیست.
قابلیت اشتراکگذاری آسان: PWAها را میتوان به راحتی از طریق لینک با دیگران به اشتراک گذاشت
معایب PWA
پشتیبانی مرورگر: برخی از ویژگیهای PWA ممکن است در همه مرورگرها به طور کامل پشتیبانی نشوند.
دسترسی محدود به سختافزار: PWAها ممکن است به برخی از قابلیتهای سختافزاری دستگاه به اندازه اپلیکیشنهای بومی دسترسی نداشته باشند.
پیچیدگی توسعه: توسعه PWA نیاز به دانش عمیقی از فناوریهای وب دارد
برای توسعه وب اپ یا PWA از چه زبان برنامه نویسی و فریم ورکی استفاده کنیم؟
محبوب ترین زبان برنامه نویسی برای توسعه وب اپلیکیشن پیش رونده PWA زبان برنامه نویسی JavaScript و زبان نشانه گذاری HTML و CSS می باشد که از هسته های اصلی توسعه وب هستند.
و محبوب ترین فریم ورک های توسعه PWA فریم ورک های Angular ،React و Vue.js هستند.
قابل ذکر است که انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی و فریم ورک مورد نیاز برای توسعه هر برنامه ای به عواملی همچون نیازمندی های خاص پروژه، ویژگی های مد نظر شما برای برنامه و تخصص و تجربه ی تیم توسعه بستگی دارد.
تفاوت PWA با اپلیکیشن Native
اپلیکیشن و PWA تفاوت های اساسی ای در نحوه توسعه، نصب، بروزرسانی، عملکرد و دسترسی به سخت افزار با یکدیگر دارند.
نحوه توسعه:
برای توسعه اپلیکیشن های بومی اندروید معمولا از زبان برنامه نویسی مخصوص آن یعنی Java و برای توسعه اپلیکیشن های بومی iOS از زبان برنامه نویسی Swift استفاده می شود، حال آنکه برای توسعه PWA از زبان برنامه نویسی JavaScript و HTML CSS استفاده می شود.
نحوه نصب:
اپلیکیشن های بومی باید از فروشگاه ی مربوط به خود دانلود و نصب شوند به طور مثال اپلیکیشن های اندروید از Google Play Store و اپلیکیشن های iOS از App Store دریافت می شوند اما PWA ها نیازی به نصب بر روی دستگاه نداشته و یک نسخه از آن با یک کلیک ساده به صفحه اصلی دستگاه اضافه می شود.
نحوه بروز رسانی:
در اپلیکیشن های بومی کاربران باید به طور دستی اپ خود را از طریق فروشگاه ی موجودمثل Google Play Store و App Store به روز رسانی نمایند اما PWA ها به طور خودکار به روز رسانی می شوند و آخرین نسخه آن قابل استفاده خواهد بود.
نحوه عملکرد:
اپلیکیشن های بومی معمولاً عملکرد و سرعت بهتری دارند، خصوصاً در بازی ها و اپلیکیشن های پیچیده، اما PWA ها ممکن است در مواردی خاص به دلیل برخی محدودیت ها سرعت پایین تری در اجرای دستورات داشته باشند.
نحوه دسترسی به سخت افزار:
اپلیکیشن های بومی به تمام قابلیت های سخت افزاری دستگاه دسترسی کامل دارند اما در PWA ها محدودیت هایی در دسترسی به قابلیت های سخت افزاری وجود دارد.
بیشتر بخوانید: اپلیکیشن و انواع آن
چه زمانی از PWA و چه زمانی از اپلیکیشن نیتیو استفاده کنیم؟
PWA:
زمانی که میخواهید اپلیکیشنی با هزینه کمتر و سرعت توسعه بالاتر داشته باشیم.
زمانی که میخواهیم اپلیکیشن ما در پلتفرمهای مختلف قابل دسترسی و اجرا باشد.
زمانی که میخواهیم به کاربران امکان دسترسی سریع و آسان به اپلیکیشن را بدهیم.
اپلیکیشن نیتیو:
زمانی که به عملکرد بسیار بالا و دسترسی کامل به سختافزار دستگاه نیاز داریم.
زمانی که میخواهیم از قابلیتهای خاص یک پلتفرم به صورت کامل استفاده کنیم.
زمانی که تجربه کاربری بسیار سفارشی و بومی را برای کاربران خود میخواهیم.
انتخاب بین PWA و اپلیکیشن نیتیو به عوامل مختلفی مانند بودجه، زمان، نیازهای کسبوکار و اولویتهای پروژه بستگی دارد. هر دو گزینه مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب نهایی به اهداف شما بستگی دارد.
تفاوت PWA با وبسایت
PWA یا Progressive Web App، نوع جدیدی از اپلیکیشنهای وب هستند که تجربهای شبیه به اپلیکیشنهای بومی موبایل را در اختیار کاربران قرار میدهند. این در حالی است که وبسایتها صفحات وب متصل به هم هستند که از طریق مرورگر قابل دسترسی میباشند.
در ادامه به برخی از مهمترین تفاوتهای PWA با وبسایت اشاره میکنیم:
-
نصب و دسترسی:
PWA: قابلیت نصب بر روی دستگاه کاربر را دارد و مانند یک اپلیکیشن بومی در صفحه اصلی دستگاه نمایش داده میشود. کاربران میتوانند بدون نیاز به باز کردن مرورگر، به طور مستقیم به PWA دسترسی داشته باشند.
وبسایت: برای دسترسی به وبسایت، کاربر باید مرورگر را باز کرده و آدرس وبسایت را در نوار آدرس وارد کند.
-
عملکرد آفلاین:
PWA: توانایی کارکردن به صورت آفلاین را دارد. یعنی بخشی از محتوا و عملکردهای PWA میتواند حتی زمانی که دستگاه به اینترنت متصل نیست، در دسترس باشد. این ویژگی به لطف سرویس ورکرها (Service Workers) امکانپذیر است.
وبسایت: به طور معمول برای نمایش محتوا به اتصال اینترنت نیاز دارد. بدون اتصال، کاربر تنها میتواند صفحات ذخیره شده در کش مرورگر را مشاهده کند.
-
سرعت و عملکرد:
PWA: به دلیل استفاده از تکنولوژیهای مدرن و بهینهسازی برای دستگاههای موبایل، معمولاً سرعت و عملکرد بالاتری نسبت به وبسایتها دارد.
وبسایت: سرعت و عملکرد وبسایتها به عوامل مختلفی مانند حجم فایلها، کیفیت کد نویسی و سرعت سرور بستگی دارد و معمولاً کندتر از PWAها اجرا می شوند.
-
تجربه کاربری:
PWA: تجربهای مشابه با اپلیکیشنهای موبایل بومی را ارائه میدهد. این شامل ویژگیهایی مانند نوتیفیکیشن، دسترسی به سختافزار دستگاه (مانند دوربین و موقعیت مکانی) و قابلیت کارکرد در حالت تمام صفحه میشود.
وبسایت: تجربه کاربری در وبسایتها معمولاً محدود به تعامل با محتوا از طریق مرورگر است و امکان دسترسی به قابلیتهای سختافزاری دستگاه مانند دوربین یا موقعیت مکانی وجود ندارد.
-
قابلیتهای پیشرفته:
PWA: از قابلیتهای پیشرفتهای مانند Service Worker، Web App Manifest و IndexedDB بهره میبرند که به آنها امکان میدهد عملکردهای پیچیدهتری را اجرا کنند.
وبسایت: قابلیتهای وبسایتها به استانداردهای وب و امکانات مرورگر بستگی دارد.
-
بروزرسانی:
PWA: بهروزرسانیهای PWA به صورت خودکار و در پسزمینه انجام میشود. به این ترتیب کاربران همیشه از آخرین نسخه PWA استفاده میکنند.
وبسایت: برای اعمال تغییرات در وبسایت، نیاز به انتشار نسخه جدید و اطلاعرسانی به کاربران است.
استفاده از PWA در سامانه ها
وب اپلیکیشنهای پیشرونده (PWA) به دلیل قابلیتهای منحصربهفرد خود، به سرعت در حال تبدیل شدن به ابزارهای قدرتمندی برای اتصال به سامانهها و اتوماسیونها مانند مدیریت ارتباط با مشتری CRM، سامانه های آموزش آنلاین، سامانه های حمل و نقل و…هستند. این ارتباط، کارایی، دسترسیپذیری و تجربه کاربری را به شدت بهبود میبخشد.
بیشتر بخوانید: سامانه چیست؟معرفی انواع سامانه
نتیجهگیری
وب اپلیکیشنهای پیشرو، آینده توسعه اپلیکیشنهای موبایل هستند. این فناوری به شما اجازه میدهد تا اپلیکیشنهایی با عملکرد بالا، تجربه کاربری عالی و هزینه توسعه پایین ایجاد کنید. اگر به دنبال راهی برای رسیدن به کاربران بیشتری و افزایش تعامل با آنها هستید، PWA میتواند گزینه بسیار مناسبی برای شما باشد..